Zážitkové restaurace

„Nový koncept zážitkových restaurací dnes láká k návštěvě 60 % Čechů,“ uvádí Lenka Harmon z agentury Ipsos. „Touha poznat něco nového, nepoznaného, snaha po změně, připomenout si dobu strávenou v zahraničí, splnit si sen“ jsou důvody, které vedou Čechy k návštěvám zážitkových restaurací, říká Jaroslav Tamchyna, ředitel Českého institutu pro franchising.
„V ČR je stále prostor pro růst zážitkových restaurací. V USA jsou např. restaurace stylu habachi, které nabízejí naprosto unikátní způsob přípravy japonských jídel přímo před hosty. Dále v USA existují restaurace typu Rainforest Cafe, ve kterých jste obklopeni tropickou vegetací, vodopády a napodobeninami zvířat z tropů.
Oba typy jsou velmi oblíbené jak mezi dospělými, tak dětmi,“ dodává k současné nabídce zážitkových restaurací v Čechách Ilona Bergquist, ředitelka divize Ipsos Consulting, která 14 let žila a pracovala v USA. Majitel řecké taverny Delphi v Praze, Jorgos Ilios, k charakteru své restaurace uvádí: „Mnoho našich návštěvníků si zde připomene dovolenou v Řecku.
Pestrost, lehká stravitelnost, neobvyklý kulinářský a kulturní zážitek, povědomí o chutné zdravé kuchyni lákají do naší restaurace stále více Čechů, pouze 10 procent návštěvníků tvoří rodilí Řekové. Češi si k nám našli cestu, ať už kvůli kuchyni, nebo zážitkovým akcím, které pravidelně pořádáme. Velice oblíbené jsou Řecké večery s živou hudbou, kdy se každý host může zapojit a zatancovat si s námi.

Populární jsou také ochutnávky řeckých vín a oliv, včetně prezentace řeckých tradičních tanců a hudby.“ Petr Vlastník, operační ředitel společnosti Rosinter Czech Republic, která provozuje řetězec restaurací TGI Friday’s v ČR, k tomuto tématu dodává: „My se spíše orientujeme na atmosféru. Zážitek již nabízíme naším interiérem, uniformami, zpracováním jídelníčku a hlavně odlišností našich jídel od běžných restaurací.
V TGI Friday’s se nejvíce prodávají jídla typu Jack Daniel’s Grill (žebra, steaky, pravé hamburgery, kuřecí křídla). Typickým návštěvníkem naší restaurace je člověk, který je již unavený neustále podobnou nabídkou jídel v běžných restauracích. Člověk, který touží po kvalitním koktejlu a jiném zážitku z jídla, než který měl doposud.“
Max Munson, majitel restaurace Jáma, která má v Praze tři různé pobočky, uvádí: „Pro mnoho Čechů je americká kuchyně vlastně pouze a jenom ,fastfood‘, např. McDonald’s. Nicméně, americká kuchyně, to jsou hlavně kvalitní americké hamburgery, Caesar salát, nejrůznější sendviče, žebra, steaky a kuřecí křídla.
Když jsem tu otevíral první restauraci v roce 1994, byl zde enormní zájem vyzkoušet naši kuchyni, zažít přátelskou atmosféru, pořádat večírky typu Halloween, Den nezávislosti, ale třeba i řecké večery. Zájem neopadá, zvláště večeře v tomto duchu zůstávají a večírky se pořádají i nadále. Nicméně v dnešních dnech dochází k mírnému posunu, a to během obědů, kdy se naše polední menu vrací spíše k české klasice, jako je např. svíčková nebo španělský ptáček.“
„Je to otevřenější vztah k zákazníkovi, více zábavy, americké kuchyně. Záleží, zda čeští zákazníci mají zkušenost ze zahraničí, či nikoli,“ vysvětluje Vladislav Svoboda, předseda představenstva společnosti Na Zdravi Ventures, která je výhradním vlastníkem franšízy Hooters pro ČR a SR. „Hooters je chápána jako zážitková restaurace, je hodně odlišná od standardních restaurací, obsluhu zajišťují pohledné slečny v jednotném přiléhavém úboru.
Pravidelně jsou přenášeny živé sportovní přenosy, pro zákazníky jsou pořádány soutěže, organizovány oslavy narozenin, rozlučkové párty (např. před svatbou), večery s animacemi (Halloween, Hawajská párty, Pirátská párty).“ Jak vyplývá z aktuálního průzkumu agentury Ipsos (leden 2011), převážná většina Čechů asociuje americkou kuchyni jednoduše s hamburgery a hranolky (viz grafika se shlukem slov na této straně).
Povědomí o zážitkových restauracích
Z rozhovorů s majiteli restaurací i s marketingovými odborníky vyplývá, že nabídka zážitkových restaurací je v Praze spíše nedostatečná a určitě by mohla být větší. Stejně tak povědomí o kuchyni jednotlivých zemí, ať už se to týká americké, řecké či jiné. Z výsledků výzkumu Ipsos Tambor (září 2010) je zřejmé, že Češi spíše neví, co zážitkové restaurace nabízí, a s tím souvisí i fakt, že 50 % Čechů žádnou zážitkovou restauraci ještě nikdy nenavštívilo.
Nicméně, alespoň jednou do měsíce tato místa navštíví 10 % Čechů. Deklarovaný zájem o návštěvu je 60 %, a proto se nabízí myšlenka spojit více zážitkových restaurací a uspořádat festival, představit různé kuchyně, typy stolování a propagovat, vzdělávat širší populaci v tomto ohledu.
Jednou z příležitostí může být nadcházející Festival americké kuchyně s vysvětlením krajových zvláštností a samozřejmě ochutnávkou. „Je zřejmé, že pouhý emoční zážitek bez kvalitního jídla ale nemůže obstát, právě jejich kombinace přináší zážitkovým restauracím spokojené návštěvníky,“ dodává Lenka Harmon z agentury Ipsos.

Jste majitel restaurace?

Objednávejte
        všechny suroviny
  pro Váš provoz
   za příznivé ceny
a na jednom místě!

Jste gastro dodavatel?

Oslovte
        najednou
   velké množství
    zákazníků!
Copyright © WKH.cz 2012
tvorba www stránek People For Net a.s.