Apetit festival přilákal tisíce lidí + VÝSLEDKY

Krásné počasí a hlavně nabídka dobrého jídla, pití a hudby přilákala o víkendu tisíce návštěvníků na druhý ročník Apetit festivalu. Ten proběhl za plzeňskou Plazou v sobotu 19. a v neděli 20. května.

„Je to rekordní účast. Jen za sobotu dorazilo víc než deset tisíc návštěvníků, což nás velmi těší,“ uvedl jeden z organizátorů akce Petr Jirásek z agentury Pigs Production.

Asi největším lákladem pro návštěvníky byla cooking show Zdeňka Pohlreicha, který na pódiu v sobotu vařil dokonce dvakrát, a vždy bylo plné hlediště. V neděli své kuchařské umění předvedli Jaroslav Sapík a Jiří Babica. Kuchařské show doplnil další program a různá hudební vystoupení. Vyhlašoval se také nejpeší pivovar. "Pivovarem roku je pivovar Pašák, druhé místo získaly Svijany a třetí je pivovar U Stočesů,“ uvedl dále Petr Jirásek.

CELKOVÉ VÝSLEDKY

Západočeská restaurace roku 2012
1. místo PI.JEZ.PI
2. místo Potrefená Husa, Plzeň
3. místo Angusfarm Soběsuky
4. místo Saloon Roudná
5. místo Starobolevecká hospůdka


Pivovar roku 2012
1. místo Plzeňský Pašák
2. místo Svijany
3. místo U Stočesů
4. místo Žatecký pivovar
5. místo Holba

 

Zveřejněno: 21.5.2012, Lucie Hůrková

 

Zážitková gastronomie
 

Zážitková gastronomie v kuchyni se týká nejen pokrmu samotného, ale i jeho skladby, uspořádání a toho, jak je prezentované na talíři. Sebemenší detail zde hraje důležitou roli. Člověk vnímá jídlo zrakem, vůní a v neposlední řadě samozřejmě i chutí. Úkolem zážitkové gastronomie je tedy uspokojit všechny naše smysly, teprve toto je umění.

Z pohledu servisu, či obsluhy je úzce spojena se somelierem, který správným doporučením nápoje dotváří celkový dojem z pokrmu. Ani role číšníka v této činnosti není zanedbatelná. Šokovat zákazníka, pobavit ho a vyhovět všem jeho přáním, právě tak by měl číšník prezentovat své dovednosti. Prostředí v restauraci, která chce provozovat zážitkovou gastronomii, musí být nezapomenutelné, neopakovatelné a jedinečné.

Všechny tyto "položky" zážitkové gastronomie se musí vzájemně doplňovat a jedna bez druhé nemůže fungovat. Tento způsob stravování má velkou budoucnost. Od samého začátku se však setkává s nepochopením u většiny klientů, neboť tento zážitek je pro zákazníka samozřejmě dražší. Další překážkou je obrovský problém sehnat kvalifikovaný personál, jehož schopnosti by odpovídaly požadované profesionální úrovni.




Druhy zážitkové gastronomie
 

Zážitková gastronomie je způsob stravování, kdy host očekává nějakou formu prožitku, nejlépe však všech smyslů, aby odcházel plný dojmů. Nejedná se pouze o drahé luxusní podniky, ale dají se sem zahrnout i podniky například nabízející přípravu steaků na lávových kamenech, či stravovací zařízení s otevřenou kuchyní. Zážitková gastronomie nemá hranice a záleží pouze na provozovateli a jeho zkušenostech, jak tuto formu stravování uchopí.

Fine dining je nejvyšší nabídkou formy zážitkové gastronomie, jedná se o jednoznačné snoubení všech smyslů s atmosférou místa. Podniky nabízející tuto službu jsou menší, s několika stoly, aby bylo vždy dosaženo potřebné péče o zákazníka. Vše bývá doplněno atmosférou luxusního prostředí, zajímavým výhledem, či stylovým interiérem. Pokrmy a nápoje jsou typické výběrem netradičních a exkluzivních surovin. V případě personálu opakovanými tréninky.

Snoubení vína s jídlem je pouze jedním z typů zážitkové gastronomie. Jedná se o vhodnou kombinaci nápoje a pokrmu za dodržení gastronomických pravidel.

 

wkh: Zkráceně zážitkovou gastronomii nemůže nikdy provádět jeden člověk a potřebuje kolem sebe team profesionálních spolupracovníků. Pokud nějaký článek selže je vždy špatně celý výsledek. Teambuilding zaručuje dokonalou spolupráci a souhru mezi zaměstnanci, aby byl výsledek dokonalý.

Pokud je výsledek dostačující a není ohromující, nejedná se o nic za čím by se host vrátil, nebo o tom někomu vyprávěl. 

Jste majitel restaurace?

Objednávejte
        všechny suroviny
  pro Váš provoz
   za příznivé ceny
a na jednom místě!

Jste gastro dodavatel?

Oslovte
        najednou
   velké množství
    zákazníků!
Copyright © WKH.cz 2012
tvorba www stránek People For Net a.s.